Informatie over de solo 'L' the woman who challenged God

video van 'L" the woman who challenged God
Klik hier voor recensies

poster-L-Elshout-Verhave-Meyburg

Persbericht ‘L’ solovoorstelling op locatie van choreografe Diane Elshout


‘L’, of ‘the woman who challenged God’ is de nieuwe solovoorstelling op locatie van performer/ choreografe Diane Elshout (Elshout/ Händeler). ‘L’ adapteert zich aan de unieke sfeer en ruimte van haar omgeving en gaat achtereenvolgens op twee zeer verschillende locaties in première. In Amsterdam op 6 juli 2007 in de
Rhebergenloods tijdens het Over het IJ festival en in de Oosterkerk in Hoorn tijdens Festival de Karavaan op 14 juli 2007.


‘L’, of ‘the woman who challanged God’

In
‘L’ staat de fascinerende mythologische figuur Lilith centraal. Lilith is, volgens een bepaalde joodse traditie, de eerste vrouw van Adam. Zij bevraagt bestaande machtsstructuren, is wars van conventies en streeft naar gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Zij staat voor haar principes en daagt daar zelfs God voor uit.
Lilith wordt geassocieerd met het kwaad, het gevaar en oncontroleerbare seksuele begeerte. In
‘L’ onderzoekt Elshout de geschiedenis van Lilith met verrassende antwoorden op onconventionele vragen.


De voorstelling

Het paradijs van Lilith is een camping, ‘a blow up world’, een decor waarin alle attributen, inclusief Adam, zijn opgeblazen. In deze met lucht gevulde status quo zien we Lilith haar ‘geluk’ beleven. Als Adam het recht claimt haar te kunnen overheersen, weigert zij deze rol. Zij verlaat hèm en het Paradijs. Lilith kiest, tegen de wil van beiden heren in, voor haar vrijheid. Adam beklaagt zich bij God en krijgt zijn dociele Eva. We volgen Lilith naar de magische wereld van de Rode Zee en zien haar in ‘gesprek’ met Adam, Eva en haar schepper. Elshout transformeert in verschijningsvormen die Lilith worden toebedeeld zoals de uil, de vrouwelijke demon, Adama en de zwarte maan. Een spiegelende vloer zorgt voor extreme lichteffecten en schaduwwerkingen. IJle wezens van papier maché hangen aan draden als ‘ballonnen van afwezigheid’.

‘L’ is een combinatie van beeldende kunst en fysiek theater. ‘L’ speelt zich af in een magische en zintuiglijke ruimte vormgegeven door beeldend kunstenaars Bartel Meyburg en Noud Verhave. Het publiek maakt een reis door de veelzijdige wereld van Lilith waarbij het soms letterlijk deel uitmaakt van de voorstelling. Dans en theater wisselen elkaar af en leiden tot een ontroerende, dynamische en bij vlagen hilarische solo van deze veelzijdige performer. ‘L’, een verfrissende kijk op de vrouw die God uitdaagde.foto's Ruud Gort
RuudGort-'L'-09-color-kleinRuudGort-'L'-10-color-kleinRuudGort-'L'-11-color-kleinRuudGort-'L'-12-color-klein
RuudGort-'L'-13-color-klein RuudGort-'L'-08-color-klein